Nuotraukos Evaldo Rudžio
Teatrinių patirčių kulinarinė programa ,,ARBATirtys" (Krakėse, Laisvės a. 1)
,,ARBATirtys" – nauja žaisminga, nuotaikinga, įtraukianti teatrinių patirčių kulinarinė programa. Programos metu pažinsite arbatos istoriją, angliškosios popietės arbatos tradicijas ir ragausite angliškosios arbatėlės skanumynų. Jų skonio negalėsite pamiršti ilgai ilgai... Prie vaišėmis nukrauto ir pagal angliškas tradicijas serviruoto stalo, vedini spalvingų personažų, tarp kurių meili porelė, vienuolė ir karalienė, ,,tikras" anglas, nusikaltėliai ir aukštuomenės atstovai, leisitės po vingiuotą ir dramatišką arbatos istorijos kelionę. Programoje – daug arbatos, burnoje tirpstantys skanumynai, juokingi ir šiurpūs, linksmi ir rimti, intriguojantys ir bauginantys pasakojimai, flirtas, romantika, bendravimas, arbatos burtai, muzika, dainos ir šokiai, kuriems neatsispirs net vienuolė. Ar pavyks jai įtikinti Anglijos karalienę, kad Lietuvos laukuose ir miškuose surinktų žolelių arbata – taip pat arbata??? 1 dienos ekskursinė programa Kėdainių rajone su dalyvavimu ,,ARBATirtyse". Evaldo Rudžio nuotr.
Kavos degustacija ir ,,Kėdainiečio kava" lauktuvėms (Kėdainiuose, Didžioji g. 26)
Prieš ekskursiją po turtingą istorijos ir paveldo Kėdainių senamestį naudinga įsikrauti daugiau energijos: kavos namai ,,Kavamanija" organizuoja kavos degustacijas. Čia galėsite įsigyti ir ypatingų lauktuvių iš Kėdainių – Kėdainių istorijos įkvėptos ,,Kėdainiečio kavos". Pakuotė papuošta XVII a. manierizmo stiliaus stiliaus ornamentais. ,,Kavamanijoje" įsigysite dailių suvenyrų su Kėdainių simbolika. ,,Kavamanijoje" galva svaigs nuo daugybės rūšių kavos ir desertų. ,,Kavamanijos" savininkas Benas Cechanavičius – aktyvus kėdainietis, vienas iš ,,Genas Kėdainiai" įkūrėjų. Jauni, Kėdainių ateičiai neabejingi žmonės, žmonės kuria ir įgyvendina projektus, kuriais siekia populiarinti Kėdainius.
Pažintinė-kulinarinė programa ,,Kelias į marčias: išverptas, išaustas, išsvajotas" (Ažytėnuose, M. Katkaus sodyboje) (UŽSIREGISTRUOTI Į ŠIĄ PROGRAMĄ GALIMA TIK 2025-IESIEMS METAMS)
Šmaikšti, humoro kupina, svečius įtraukianti programa ,,Kelias į marčias: išverptas, išaustas, išsvajotas" parengta pagal Mikalojaus Katkaus ,,Balanos gadynę". Belaukiančios jaunikių marčios pasakoja, kaip senovėje šio krašto moterys ruošdavosi ,,į marčias". Autentiškoje XX a. pr., susėdę prie senovinio stalo, vaišinsitės tradiciniais kaimo valgiais, klausysitės, dainuosite, šoksite ir vaidinsite.
Midaus degustacija
Kaimo turizmo sodybos ,,Šušvė" šeimininkai turi midaus gamybos įmonę, kurioje iš savo bityno medaus gamina daugiau kaip dešimties rūšių midų. Erikas yra trečios kartos midininkas, tradiciniu būdu gaminami midūs pelni tarptautinius ir nacionalinius apdovanojimus, kai kurios midaus rūšys sertifikuotos tautinio paveldo ženklu. Midaus degustacijos metu išragausite visus skonius, sužinosite, kaip jis gaminamas, išgirsite su juo susijusių istorijų ir tradicijų. Galėsite įsigyti midaus, medaus, vaško gaminių. Organizuojamos ir vaško liejimo bei bitininkystės programos. Įmonė įsikūrusi šalia Pašušvio kraštovaizdžio draustinyje, prie Plinkaigalio piliakalnio. Netoli yra Plinkaigalio ir Pašušvio kapinynai, kuriuose buvo rasta 5-8 a. geriamųjų ragų ir kitų vertingų radinių. Midaus galite įsigyti Kėdainiuose, krautuvėlėse ,,Gurkė" ir ,,Ragauk" bei internetu. Nuotr. 15min.lt
Pažintinės programos ,,Pasaulio kultūrų virtuvėje": „Bonjour, la France!“, „Hola, España!“, „Labas, Lietuva!“
Programos skirtos 4–8 klasių moksleiviams. Programos metu dalyviai susipažins su Prancūzijos, Ispanijos, Italijos šalių ir maisto kultūra, žaisdami mokysis žodyno ir, žinoma, gamins gardų patiekalą. Programas organizuoja Kėdainių kalbų mokykla.
Edukacinė programa ,,Pelėdų kaime"
Pelėdnagiai yra istorinė vietovė visai šalia Kėdainių. Programos metu žaisite, dainuosite, klausysitės istorijų, skaičiuosite pelėdas, ragausite morkų pyrago ir pelėdos kiaušinį.
Edukacinė programa ,,Prieskonių detektyvas" (Juodkaimių kaime)
Kviečiame aplankyti Juodkaimių žolynų namus ir pabūti prieskonių detektyvu! Skonių žaidime „Prieskonių detektyvas“ susipažinsite su dideliu, intriguojančiu žolinių prieskonių pasauliu – nuo močiučių darželiuose augintų ir auginamų iki pievose ir pamiškėse augančių, iš tolimųjų kraštų atvykusiais iki kasdien po kojomis mindomais augalais.
Škotiškasis hagis, Radvilų troškinys ir agurkų ledai (Kėdainiuose, Didžioji g. 36)
Restoranas ,,Grėjaus namas" įsikūręs škoto Jokūbo Grėjaus 18 a. pr. name. Škotų nacionalinis patiekalas hagis yra duoklė ne tik šio namo, bet ir Kėdainių istorijai. Nuo 17 iki 18 amžiaus mieste gyveno didelė škotų bendruomenė, jie daug prisidėjo prie Kėdainių miesto plėtros. Radvilų troškinys primena, kad Kėdainiai apie tris šimtus metų buvo didikų Radvilų privatus miestas. Restorane paragaukite agurkų midaus ir būtinai užsisakykite populiariausio patiekalo tarp turistų – agurkų ledų. Į restoraną ,,Grėjaus namas" daugelį vilioja škotiška pastato istorija, Italiją primenantis jaukus kiemelis, paslaptimi dvelkiantys XVII a. rūsiai...
,,Urban food" produktų degustacija (Dotnuvoje, Tilto g. 25)
Dotnuvoje įsikūrusi gamyklėlė ,,Urban food" – tvari, novatoriška šeimos gamybos įmonė, užsiimanti lietuviškų uogų, daržovių, žolelių džiovinimu ir malimu mažame Dotnuvos miestelyje netoli Kėdainių. Degustacijoje susipažinsite su supermaistu milteliuose, spalvų nauda ir reikšme sveikatai, biologiškai vertingu maistu, vaišinsitės kokteiliais, išbandysite produkciją, gausite patarimų ir receptų.
Kulinarinė programa ,,Žydų kaimynystėje 150 metų" (Krakėse, J. Basanavičiaus g. 1-1)
Krakių bendruomenės svetainėje vyksta kulinarinį ir istorinį krašto paveldą pristatanti programa ,,Žydų kaimynystėje 150 metų...". Krakėse gyveno gausi žydų bendruomenė. Programos metu grupės susipažins su žydų bendruomenės istorija, tradiciniais patiekalais, kai kuriomis tradicijomis, ragaus patiekalų. (TV3 nuotr.)
Virtinukų degustacija (Sirutiškyje, Sodų g. 3a)
Šalia Kėdainių, Sirutiškyje įsikūrusi kavinė ,,Raganė" gamina net septyniolika rūšių virtinukų. Virtinukai – Vidurio Lietuvos regionui būdingas patiekalas. Be tradicinių, mūsų kraštui būdingų, su varške ir peletrūnu paskanaukite virtinukų su antiena, elniena, šamu... Nuotr. degustacijos.eu
Žydų valgių degustacija (Kėdainiuose, Senoji g. 16)
Žydų valgiais jau dvylika metų vaišina restoranas ,,Smilga". Šią programą giria už patiekalų įvairovę ir gausą ir įdomų kompetentingos istorikės Audronės Pečiulytės pasakojimą. ,,Smilga" kviečia užsisakyti ne tik žydų, bet ir žemaitiškų, Radvilų bei kitų valgių degustacijas.
Krautuvėlė ,,Gurkė" (Kėdainiuose, Didžioji g. 28)
Būtinas produktas iš Kėdainių – agurkų džemas. Jį įsigysite ,,Gurkėje". Be agurkų džemo, čia rasite agurkinių ledinukų, liofilizuotų agurkų šokolade, agurkinio midaus, ,,Kėdainių gurmistro" pagardų ,,Kėdainių gurmistras" su agurkais, šamo, karpio, upėtakio konservų, kepinių, mėsos gaminių ir įvairių kitų mažųjų vietinių gamintojų bei užsienietiškų delikatesų. Parduotuvėlėje prekiaujama marškinėliais ir džemperiais su užrašu ,,KĖDainiai" ir dailiais suvenyrais su Kėdainių simbolika. Apie ,,Gurkę" ir veiklią jos šeimininkę Justiną Kočetovą žiūrėkite čia.
Kepyklėlė ,,Miltuotos rankos" (Dotnuvoje, Vytauto g. 52)
Kepyklėlėje ,,Miltuotos rankos" duona, pyragai, bandelės su įvairiais įdarais, ,,Žardinsko baronkos" (beigeliai) kepami malkomis kūrenamoje krosnyje. Pastatas, kuriame įsikūrusi kepyklėlė senovinė troba, perkelta iš Pakruojo rajono. Kiemą puošia dubenėtasis akmuo.
Krautuvėlė ,,Ragauk" (Kėdainiuose, Didžioji g. 56)
Krautuvėlė ,,Ragauk" siūlo Kėdainių krašto ir Lietuvos ūkininkų sveikų ir ekologiškų produktų, duonos, mėsos gaminių, įvairių kruopų, šviežių ir fermentuotų vaisių ir daržovių, sūrių (rekomenduojame paragauti Lilės sūrių!) ir saldumynų. Čia rasite gaminių su agurkais (agurkų čatnio, agurkų ir spanguolių džemo...) ir gardžių linkėjimų iš Kėdainių.
Pusryčiai senamiestyje ir burnoje tirpstantys desertai: desertinė ,,Mon Petit"
Desertinė ,,Mon Petit" įsikūrusi bibliotekos pastate prie Didžiosios Rinkos aikštės. Šiltuoju metu kavą gurkšnosite ant Nevėžio kranto. Kepyklėlėje siūloma didelė įvairovė desertų, yra pusryčių meniu. Naujiena – agurkų šerbetas su stracciatella sūriu. Įrengtas kampelis vaikams, gyvena Fredis ir Zora, užsukite susipažinti! Dirba nuo pirmadienio iki sekmadienio nuo 9 val.
Smaližiams: ,,Senamiesčio kepyklėlė", ,,Desertų sodas" ir ,,Kepinių namai"
Smaližiams rekomenduojame rekomenduojame šviežiais kepiniais viliojančias kepyklėles. ,,Senamiesčio kepyklėlėje" paragaukite firminių braziliškų bandelių, ,,Desertų sodas" jums pasiūlys keksiukų, o ,,Kepinių namuose" galima ne tik pasmaguriauti saldumynais, bet ir užsisakyti pietus.
Kur paragauti skanių Kėdainių blynų
Tikrų, keptuvėje iškeptų, Kėdainių blynų jūs rasite tik ,,Beneto karčemoje". Didelėms grupėms užsakymų nepriima, nes priruošti daug blynų negali, jie netenka traškumo. O ,,Beneto karčema" ,,savo markės gadinti nenori". ,,Beneto karčema" įsikūrusi žymiausio Kėdainių škoto Jurgio Beneto XVII a. name. Nedidelei draugų kompanijai ragauti blynų rekomenduojame ,,Beneto karčemoje", o grupėms siūlome skanaus maisto namus ,,Uršulė" arba restoraną ,,Smilga" (čia siūlomos nuolaidos grupėms!). Iš kur atsirado Kėdainių blynai skaitykite ,,Kėdainių blynų detektyve"!
Inovatyviausia kavinukė senamiestyje – skanaus maisto namai ,,Uršulė"
,,Uršulėje" maisto išnešiotoja darbuojasi pilna entuziazmo ir geros nuotaikos robotukė ,,Bela". Populiariausi patiekalai,,Uršulėje" Kėdainių blynai, lietiniai su keturiais sūriais, mėsainiai (yra net su augaline mėsa!).
Firminė ,,Dadu" ledų parduotuvė
,,Dadu" ledų fabriko teritorijoje (prie miesto parko) duris vėl atvėrė firminė ,,Dadu" ledų parduotuvė.